Iohannis a promulgat legea care amnistiază evaziunea sub un milion de euro

klaus iohannisPreședintele Klaus Iohannis a promulgat vineri legea inițiată de Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă prin care evazioniștii care au produs un prejudiciu de până la 1.000.000 de euro scapă de închisoare dacă achită suma, plus o penalizare.

Actul normativ a fost contestat atât de instanța supremă, cât și de opoziție. Curtea Constituțională a respins sesizările, pe motiv că legea face trecerea spre „teoriile moderne” ale Dreptului, care au ca obiectiv principal recuperarea prejudiciului, nu condamnarea făptașilor.

„Decret pentru promulgarea Legii privind unele măsuri pentru consolidarea capacității de combatere a evaziunii fiscale precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative (PL-x 805/18.12.2023)”, a anunțat Administrația Prezidențială într-un comunicat de presă.

Camera Deputaţilor a adoptat, pe 19 decembrie, în calitate de for decizional, proiectul iniţiat de liderii PSD şi PNL, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, privind unele măsuri pentru consolidarea capacităţii de combatere a evaziunii fiscale. Actul normativ modifică Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale.

Potrivit noilor prevederi în cazul infracțiunilor privind evaziunea fiscală, „dacă până la expirarea unui termen de maximum 30 zile de la finalizarea controlului efectuat de organele competente, în urma căruia se individualizează un prejudiciu datorat bugetului general consolidat de până la 1.000.000 euro, prejudiciul majorat cu 15% din valoarea acestuia, la care se adaugă dobânzile şi penalităţile, este acoperit integral, prin plată efectivă, fapta nu se pedepseşte", au stabilit deputaţii.

În această situaţie, organele competente nu vor sesiza organele de urmărire penală.

De asemenea, tot în aceste cazuri de infracţiuni, „dacă până la primul termen de judecată prejudiciul cauzat este acoperit integral, prin plată efectivă, limitele pedepsei prevăzute de lege pentru fapta săvârşită se reduc la jumătate".

„Dacă prejudiciul cauzat şi recuperat în aceste condiţii este de până la 1.000.000 euro inclusiv, în echivalentul monedei naţionale, se poate aplica pedeapsa cu amenda", se mai prevede în actul normativ adoptat.

De menționat este că prevederea de mai sus a fost introdusă la Senat, varianta inițială a proiectului de lege depus de Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă se referea la suma de 100.000 de euro și nu 1 milion de euro cum au introdus senatorii.

Legea i-ar putea scăpa de pușcărie pe majoritatea evazioniștilor

Potrivit Profit.ro, în 2022, ANAF a sesizat organelor de urmărire penală 432 de cazuri, pentru prejudicii cauzate statului în valoare totală de 1,03 miliarde de lei, sesizările penale urmând unor controale Antifraudă - 194 și de Inspecție Fiscală - 238.

Media pentru cazurile de sesizări penale este de aproape 600.000 de euro la Antifraudă și de aproape 400.000 de euro la Inspecție Fiscală, ceea ce înseamnă că, potrivit modificărilor aduse de Parlament scapă de pedeapsa cu închisoarea pe aproape toți cei care au comis infracțiuni de evaziune, notează sursa citată.

Ce prevede noua lege

Potrivit noilor prevederi, va constitui infracţiune şi se va pedepsi cu închisoare de la un an la 5 ani sau cu amendă nereţinerea impozitelor şi/sau contribuţiilor.

De asemenea, vor constitui infracţiuni de evaziune fiscală şi se vor pedepsi cu închisoare de la 3 la 10 ani şi interzicerea unor drepturi sau cu amendă următoarele fapte săvârşite în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale: evidenţierea, în actele contabile, în factura electronică sau în alte documente legale a cheltuielilor care nu au la bază operaţiuni reale ori evidenţierea altor operaţiuni fictive; alterarea, distrugerea sau ascunderea de acte contabile, memorii ale aparatelor de taxat ori de marcat electronice fiscale sau de alte mijloace de stocare a datelor, inclusiv electronice; executarea de evidenţe contabile duble folosindu-se înscrisuri sau alte mijloace de stocare a datelor, inclusiv cele electronice.

Aceeaşi pedeapsă va fi aplicată şi pentru "folosirea de către contribuabil, cu rea-credinţă, a sistemului naţional privind factura electronică RO e-Factura, în vederea creării aparenţei de legalitate a unor operaţiuni fictive sau disimulării circuitului tranzacţional real al bunurilor/serviciilor; utilizarea de aparate de marcat electronice fiscale care nu sunt conectate la sistemul informatic naţional de supraveghere şi monitorizare a datelor fiscale, potrivit legii, sau alterarea aparatelor de marcat electronice fiscale pentru netransmiterea unor date fiscale sau transmiterea unor date fiscale nereale".

În aceste cazuri de infracţiuni, "dacă până la expirarea unui termen de maximum 30 zile de la finalizarea controlului efectuat de organele competente, în urma căruia se individualizează un prejudiciu datorat bugetului general consolidat de până la 1.000.000 euro, prejudiciul majorat cu 15% din valoarea acestuia, la care se adaugă dobânzile şi penalităţile, este acoperit integral, prin plată efectivă, fapta nu se pedepseşte", au stabilit deputaţii.

În această situaţie, organele competente nu vor sesiza organele de urmărire penală.

De asemenea, tot în aceste cazuri de infracţiuni, "dacă până la primul termen de judecată prejudiciul cauzat este acoperit integral, prin plată efectivă, limitele pedepsei prevăzute de lege pentru fapta săvârşită se reduc la jumătate".

"Dacă prejudiciul cauzat şi recuperat în aceste condiţii este de până la 1.000.000 euro inclusiv, în echivalentul monedei naţionale, se poate aplica pedeapsa cu amenda", se mai prevede în actul normativ adoptat.

Totodată, "dacă ulterior primului termen de judecată şi până la judecarea definitivă a cauzei prejudiciul cauzat este acoperit integral, prin plată efectivă, limitele pedepsei prevăzute de lege pentru fapta săvârşită se reduc cu o treime".

Proiectul mai prevede că în cazul săvârşirii acestor infracţiuni "prin care s-a cauzat un prejudiciu ce nu depăşeşte 1.000.000 de euro, în echivalentul monedei naţionale, dacă în cursul urmăririi penale prejudiciul cauzat majorat cu 25% din valoarea acestuia, la care se adaugă dobânzile şi penalităţile, este acoperit integral, prin plată efectivă, fapta nu se pedepseşte, aplicându-se dispoziţiile art. 16 alin. (1) lit. h) din Codul de procedură penală".

Pragul de evaziune pe vremea lui Dragnea - 100.000 de euro

Un proiect de lege similar a fost depus în Parlament, în 2017, pe vremea când Liviu Dragnea era președinte al Camerei Deputaților.

Legea inițiată de fostul deputat PSD Cătălin Rădulescu a fost votată în ultima zi a fostei legislaturi și prevedea că dacă inculpații pentru evaziune fiscală care au produs un prejudiciu de până în 100.000 de euro îl achită integral, scapă doar cu amendă în loc de închisoare. Mai mult, dacă dau 20% în plus, indiferent de cuantumul evaziunii, fapta nu se mai pedepsește deloc. Sursa. Hotnews

EVENIMENTE

Sâmbătă, 07 Decembrie 2024 08:57

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Inspectoratul General al Poliției Române au demarat o acțiune comună care urmărește sancționarea comportamentelor ilegale manifestate în mediul...

EVENIMENTE

Sâmbătă, 07 Decembrie 2024 08:56

Cincisprezece percheziții au loc sâmbătă dimineață la extremiștii care au salutat nazist la troița lui Corneliu Zelea Codreanu din Tâncăbești și la persoane care au transmis amenințări pe rețelele...

EXTERNE

Joi, 05 Decembrie 2024 09:48

Departamentul de Stat al SUA a transmis, joi dimineață, un comunicat prin purtătorul de cuvânt Matthew Miller, prin care își arată ”îngrijorarea” față de informațiile din documentele Consiliului...

LIFE

Joi, 05 Decembrie 2024 09:45

Femeile care își critică soții „fac cancer”, spune, într-o declarație care sfidează logica și medicina, Cristela Georgescu, soția candidatul independent Călin Georgescu, ajuns în turul doi al...

ECONOMIE

Marți, 03 Decembrie 2024 12:02

Rezervele valutare ale Băncii Naţionale a României totalizau 61,174 miliarde de euro la finele lunii noiembrie, în scădere cu 2,65% comparativ cu nivelul de 62,841 miliarde de euro înregistrat la 31...

EVENIMENTE

Marți, 03 Decembrie 2024 09:01

Un camion, condus de un cetățean turc, care transporta cocaină de circa 2 milioane de euro, a fost oprit imediat după ieșirea din România, în punctul vamal Oryahovo, din Bulgaria.

EXTERNE

Marți, 03 Decembrie 2024 09:01

Ideologul Alexander Dughin, considerat ”creierul lui Putin”, a scris luni seară pe X (fostul Twitter) că ”Moldova va face parte curând din România, dar România va face parte din Rusia”:

EXTERNE

Miercuri, 27 Noiembrie 2024 17:30

Românii vor putea călători din 2025 în Statele Unite fără vize, a anunțat miercuri Ambasada României în SUA, după ce Departamentul de Stat a transmis că țara noastră a îndeplinit criteriul pentru...

ECONOMIE

Miercuri, 27 Noiembrie 2024 11:05

Activitatea staţiilor de inspecţie tehnică (ITP) autorizate a fost reluată în condiţii normale, începând din dimineaţa zilei de marţi, informează Registrul Auto Român (RAR).

POLITICĂ

Luni, 25 Noiembrie 2024 17:17

După ce au fost numărate voturile din toate secțiile, candidatul cu simpatii recunoscut putiniste și legionare Călin Georgescu ocupă primul loc în rezultatele publicate de AEP.

ECONOMIE

Vineri, 22 Noiembrie 2024 14:25

După ce Cristian Pistol, directorul Companiei Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere, a anunțat deschiderea, în cursul săptămânii viitoare, a circulației pe Drumul Expres Craiova –...

ECONOMIE

Joi, 21 Noiembrie 2024 15:57

Tronsonul 1 al Drumului Expres Craiova - Pitești (DEx12) - cunoscut cu "Autostrada Ford Otosan"- va fi dat în trafic săpămâna viitoare, potrivit lui Cristian Pistol, directorul general al Companiei...