Consiliul guvernatorilor a decis joi să reducă cu 25 puncte de bază rata dobânzii la facilitatea de depozit, adică rata dobânzii prin intermediul căreia influențează orientarea politicii monetare.
Decizia BCE vine ca răspuns la scăderea inflației din zona euro dar și ca urmare a semnalelor date de Rezerva Federală a SUA care urmează să înceapă să reducă dobânzile săptămâna viitoare.
Unii analiști cred că este probabil ca BCE să continue să reducă dobânzile și la cele două reuniuni rămase din acest an.
Inflația din zona euro a încetinit în august până la un minim din trei ani de 2,2%, în scădere de la 2,6% în iulie. Scăderea producției industriale în Germania și Italia a ridicat, de asemenea, îngrijorarea că economia zonei euro încetinește după o scurtă perioadă de creștere la începutul acestui an.
Ce înseamnă asta pentru unii români
Pentru românii cu rate la credite în euro cu dobândă variabilă, asta se va traduce într-o ușoară scădere a acestor rate.
Impactul reducerii ratelor de dobândă va fi resimțit diferit de către clienții băncilor, în funcție de tipul de contract (ne referim la contractele de credit în euro cu dobândă variabilă, cele cu dobândă fixă nefiind afectate) .
De regulă, băncile își actualizează dobânda la credite la 3 sau la 6 luni în funcție de contractul pe care îl are fiecare. La următoarea actualizare va fi încorporat noul nivel al dobânzii, iar ratele ar putea scădea marginal. HotNews.ro