Un tânăr din localitatea Ieud a fost atacat de o ursoaică în zona montană "Piciorul Piercii", aflată la 900 de metri altitudine, în timp ce își căuta un animal rătăcit din gospodărie. Incidentul a fost raportat marți seara de Dan Benga, directorul Serviciului Public Județean Salvamont - Maramureș, scrie Newsweek .
Tânăr din Maramures, găsit sfâșiat brutal de o ursoaică în zona montană "Piciorul Piercii"
"Apelul la 112 a venit de la un aparținător care a solicitat ajutor de urgență pentru un tânăr din Ieud, aflat în pădure.
Acesta, căutându-și un animal rătăcit, a fost surprins și atacat de o ursoaică cu pui, suferind răni care, deși grave, nu îi pun în pericol viața", a declarat Dan Benga.
Salvatorii i-au acordat primul ajutor tânărului în vârstă de 28 de ani și l-au transportat într-o zonă accesibilă pentru a fi preluat de o ambulanță SMURD și dus la spital pentru investigații și tratament.
La operațiunea de căutare și salvare au participat echipe ale Salvamont Maramureș, un echipaj SMURD din orașul Bogdan Vodă, un echipaj al Poliției Naționale, precum și localnici din Ieud, alertați de familia tânărului.
Ce să nu faci niciodată dacă te întâlnești cu un urs în pădure
Niciodată nu trebuie să fugi dacă vezi un urs în apropiere pentru că acel moment activează instinctul de prădător al animalului. Păstrați-vă pe cât posibil calmul.
De asemenea, niciodată nu trebuie să stai cu spatele la el, pentru că animalul te va percepe ca o pradă vulnerabilă, ușor de atacat. Nu privi niciodată animalul direct în ochi. O va percepe ca pe o amenințare.
Atunci când dai nas în nas cu ursul trebuie să te îndepărtezi de el în mergând cu spatele. Nu te cățăra în copaci. Urșii se pot urca în viteză după tine până în vârful unui copac.
Folosește un fluier sau cel mai eficient ar fi să ai la tine un spray împotriva urșilor.
Nu vă luați alimente sau mâncăruri gătite în rucsac. Rețineți că ursul poate simți o conservă de pește de exemplu, chiar dacă aceasta nu a fost desfăcută!
NU HRĂNIȚI NICIODATĂ urșii din pădure sau care stau pe marginea drumului. Acest lucru schimba comportamentul animalelor sălbatice și îi fac să se apropie tot mai mult de oameni.
Dacă ai un ghiozdan în spate aruncă-l în partea opusă față de locul în care te vei îndrepta.
otodată, evitați să vă dați cu parfum când mergeți într-o drumeție pe munte. Mirosurile aromate ale parfumurilor le trezesc curiozitatea animalelor sălbatice.
Mergeți în drumeție într-un grup mai mare și semnalizați-vă prezenta vorbind continuu. Evitați să mergeți singuri sau în grupuri de câte două persoane.