Focar de pestă porcină africană la o fermă din Scornicești: Aproximativ 5.500 de porci sacrificați
Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Olt a confirmat, pe 26 martie 2025, prezența unui focar de pestă porcină africană (PPA) la o fermă comercială din satul Negreni, orașul Scornicești.
Diagnosticul a fost stabilit pe baza analizelor efectuate de Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală București, iar autoritățile au dispus sacrificarea a aproximativ 5.500 de porci pentru a limita răspândirea virusului.
Măsuri stricte pentru combaterea bolii
La nivel județean, s-a convocat Centrul Local de Combatere a Bolilor Olt, unde s-a aprobat un plan de acțiune conform Regulamentului Delegat (UE) 2020/687, privind prevenirea și controlul bolilor transmisibile. Deși efectivul total de porci din fermă era de aproximativ 29.000 de capete, sacrificarea și eliminarea se vor aplica unui număr de 5.486 de porci, dintr-o zonă delimitată unde a fost confirmat focarul.
Potrivit DSVSA Olt, carcasele animalelor sacrificate, precum și toate materialele din incinta exploatației, vor fi distruse sub supraveghere oficială, conform legislației sanitare veterinare.
Zonele de protecție și de supraveghere
Pentru prevenirea răspândirii bolii, autoritățile au delimitat o zonă de protecție care include localitățile: Scornicești – Negreni, Chițeasca, Pișcani, Scornicești, Mărgineni Slobozia, precum și fondurile cinegetice 11 Potcoava și 8 Scornicești.
Zona de supraveghere se extinde asupra localităților: Scornicești – Bircii, Bălțați, Jitaru, Mărgineni Slobozia, Mihăilești Popești, Scornicești, Șuica, Mogoșești, Rusciori, Constantinești, Teiuș; Potcoava – Potcoava, Fălcoieni, Trufinești; Optași Măgura – Optași; Colonești – Guești, Mărunței, Bătăreni, Năvârgeni, Barasati; Sârbii Măgura – Vitănești, Sârbi, Braniște, Vităneștii Mici; Tătulești. De asemenea, sunt incluse două exploatații comerciale suine din Constantinești și o exploatație de tip A din comuna Sârbii Măgura, precum și fondurile cinegetice 10 Optași, 7 Priseaca, 12 Bălteni și 9 Tătulești.
Restricții și recomandări pentru populație
DSVSA Olt solicită sprijinul administrațiilor locale, al cetățenilor și al operatorilor economici pentru respectarea măsurilor de prevenire a răspândirii bolii. Printre interdicțiile impuse se numără:
- Interzicerea comercializării, transportului sau mutării porcilor vii, a cărnii și a produselor din carne de porc din zonele afectate;
- Interdicția de organizare a târgurilor de animale vii;
- Eliminarea și neutralizarea tuturor animalelor suspecte, conform legislației, cu despăgubire pentru proprietari.
Deși pesta porcină africană nu afectează sănătatea umană, virusul are un impact major asupra industriei zootehnice, generând pierderi economice semnificative. DSVSA Olt va continua să monitorizeze evoluția focarului și va informa periodic populația cu privire la măsurile impuse pentru combaterea bolii.