ACTUALITATETransporturi

Ora de vară 2025: Când trecem la ora de vară și ce efecte are asupra noastră

În noaptea de sâmbătă 29 martie spre duminică 30 martie 2025, România va trece la ora de vară. Ceasurile vor fi date înainte cu o oră, astfel că ora 3:00 va deveni ora 4:00. Ultima zi de duminică din luna martie va avea doar 23 de ore, devenind astfel cea mai scurtă zi din 2025.

După solstițiul de iarnă, din 21 decembrie, durata nopților începe să scadă, în timp ce zilele se prelungesc treptat, până la solstițiul de vară din 21 iunie.

De ce se schimbă ora și în 2025

Trecerea de la ora de iarnă la ora de vară a fost intens discutată în ultimii ani. Parlamentul European a recomandat renunțarea la schimbarea orei începând cu 2021, iar statele membre ale Uniunii Europene trebuiau să anunțe până în acel an dacă vor aplica permanent ora de vară sau ora de iarnă. Deocamdată, discuțiile rămân în suspensie.

Inițiativa de renunțare la schimbarea orei a venit ca urmare a unui sondaj realizat în februarie 2018, care a strâns 4,6 milioane de răspunsuri. 84% dintre respondenți s-au pronunțat în favoarea renunțării la schimbările de oră. Ca urmare a acestei evaluări, Comisia Europeană a propus modificarea directivei privind schimbarea sezonieră a orei.

Comisia Europeană a explicat că măsurile UE legate de ora de vară impun schimbarea orei de două ori pe an pentru a profita cât mai mult de lumina naturală disponibilă. Astfel, ceasurile se dau înainte cu o oră în dimineața ultimei duminici din martie, iar în octombrie, ceasurile se dau înapoi cu o oră pentru a reveni la ora standard.

Istoria orei de vară

Primele țări care au introdus ora de vară au fost Germania și Marea Britanie, în 1916. La scurt timp, și alte țări au adoptat această practică, printre care Belgia, Franța, Italia și multe altele. În Statele Unite, ora de vară a fost introdusă pe 19 martie 1918, dar a fost abandonată în 1919 din cauza opoziției fermierilor. În prezent, aproximativ 70 de țări folosesc ora de vară, cu excepția țărilor aflate la Ecuator și la tropicul Capricornului, cum ar fi Japonia și China.

Uniunea Europeană a reglementat prima dată trecerea la ora de vară în 1980, pentru a asigura o abordare unitară în cadrul pieței unice.

Introducerea orei de vară în România

În România, ora de vară a fost introdusă pentru prima dată în 1932, între 22 mai și 2 octombrie. De la 1933 până în 1940, ora de vară se introducea în prima duminică din aprilie și dura până în prima duminică din octombrie. După o perioadă de întrerupere (1941-1979), ora de vară a fost reintrodusă în 1979, iar din 1997, trecerea la ora de vară se face în ultima duminică din martie și durează până în ultima duminică din octombrie.

Efectele trecerii la ora de vară

Potrivit unui sondaj al Uniunii Europene, schimbarea orei poate avea efecte negative asupra sănătății fizice și mentale. Mulți oameni au dificultăți în a adormi sau suferă de insomnie, iar aproximativ 40% dintre respondenți au declarat că se confruntă cu dificultăți de concentrare. O treime dintre aceștia au menționat că se simt mai irascibili după schimbarea orei.

Unii oameni experimentează oboseală intensă și dureri de cap, iar aproape 76% dintre respondenți consideră schimbarea orei o experiență negativă, invocând impactul asupra sănătății, creșterea accidentelor rutiere și lipsa economiilor de energie.

De asemenea, schimbarea orei afectează și copiii, studiile arătând că aceștia obțin rezultate mai slabe la științele exacte în prima săptămână după trecerea la ora de vară, comparativ cu săptămâna anterioară.